Rólunk

Az egész úgy kezdődőtt, hogy elkezdtem antik porcelán és ezüst malac figurákat gyűjteni. Viszonylag hamar kiderült, hogy a „szimpla malac” kínálat igen gyér, mert zömében inkább persely malacokat gyártottak, gyártanak. Viszont a sok keresgélésben nagyon sok érdekes embert, kereskedőt ismertem meg, akikkel lehetőségem nyílt beszélgetni. Ilyen beszélgetések hozadéka a mai állapot, azaz a Nipp kavalkád.

Szép lassan megismertem e számomra teljesen ismeretlen területet és elkezdtem csak magyar figurákat vásárolni. Ennek kapcsán szintén számtalan érdekes történetet hallgattam meg, hogy egy-egy szobornak mi a története, kié volt és hogyan jutott el hozzám. Ezt a sok történetet mind le is írtam, de ha már történet, akkor elkezdtek érdekelni maguk a figurák gyártói, tervezői is. Aprólékos munkával, innen onnan, könyvekből, blogokból, különböző online közösségi media csoportokból, apránként, szemenként tettem össze a történeteket, melyeket itt majd igyekszem megosztani.

A figurák mellett persze idővel belépett az életünkbe egy-egy kávés készlet, kínáló vagy komplett étkező szett is, melyek szintén mind magyar gyártóktól vannak. Néha elcsábulok egy cseh vagy német darabért is, de alapvetően azért itt is a magyar gyártó a fő meghatározó.

Munkaasztalom…

Aztán jött a pandémia és ami a vadászatot, a piacozást és a személyes találkozást illeti, gyökeresen megváltozott mindannyiunk élete. Nekem viszont kinyílt egy új világ, az online tér, ahol csendes estéken nyugodtan lehetett böngészni és utána megrendelni a szebbnél-szebb figurákat. És így érünk el napjainkhoz, mikorra már az egész család megfertőződőtt a porcelánok iránti rajongással. Férjem nagy licitáló lett különböző online kereskedési platformokon és már a 12 éves lányomnak is van egy “magán gyűjteménye” nyulas figurákból.

Nem vagyunk sem művészettörténészek, sem porcelán szakértők, csak rajongói ennek a művészeti ágnak. Igyekszünk ezen az oldalon minél több hasznos információt megosztani azokkal, akik érdeklődnek a nippek világáért. Figuráink zöme art deco, retro, szocdeko, szocmodern (kinek hogy tetszik) figura és a porcelánok mellé azért mára már kerültek be kerámiák is.

Nagy öröm számomra, ha valaki valami újat lát, olvas ezen az oldalon, de azt is örömmel veszem, ha valaki megoszt velünk bármit, amit érdekesnek vagy hasznosnak tart ebben a témában.

-Dia


Írjon nekünk!