A Hollóházi gyár (nagyon) rövid története

A már korábban említett hazai porcelángyár rangsorolásban (amit szerintem egyáltan nem kell megtenni, hiszen mindenkinek az a szép, ami neki tetszik) Hollóháza általában a harmadik helyre sorolódik a Herendi és a Zsolnay után, annak ellenére, hogy ez hazánk legrégebben alapított porcelángyára.

A Hollóházi zenész fiúk

A három tagú Hollóházi zenekar egy fúvósból, egy hegedűsből és egy harmónikásból áll. A zenészek alkotója Káldor Aurél. Mindhármuk megjelenése nagyon elegáns, igazi szalonzenészekhez méltó. Kézzel festett darabok. Nagyon jól fésült fiatalemberek, akik a nett megjelenés mellett a fényes cipőjükre is ügyeltek.

A Zsolnay gyár (nagyon) rövid története

A pécsi gyárat 1852-ben Zsolnay Miklós alapította és legnagyobb fiának, Ignácnak adata. Sajnos Ignác egy bohém lelkületű fiatalember volt, így a vezetése alatt a gyár nem fejlődött, mi több hanyatlásnak indult. Az elárverezéstől mentette meg a gyárat Ignác testvére, Zsolnay Vilmos 1865-ben.

Manökenek avagy sétáló nők

A Hollóházi gyár által gyártott, Káldor Aurél átla tervezett, eredetileg manökennek nevezett, de mára már a köztudtaban sétáló nőként élő figura szintén egy könnyen megszerethető figura.